TRENDIKATSAUS VUODESTA 2022

Trendivärit 2022 vihreät

TRENDIKATSAUS VUODESTA 2022

Meillä on ollut tapana joka vuosi Habitare -messuja varten tehdä tutkimus seuraavan vuoden päätrendeistä. Johtuen nykyisestä tilanteesta messuja ei viime vuosina ole ollut, mutta tutkimustyömme ei silti ole pysähtynyt. Parastahan meidän alallamme ovat värit! Tässä siis pieni katsaus tulevan vuoden trendeihin sisustuksen ja erityisesti meitä lähellä olevien värien osalta.

Tulemme kuluvan syksyn ja talven aikana esittelemään trendivärejä omilla materiaaleillamme toteutettuna täällä nettisivuillamme sekä  sosiaalisen median kanavissa.  Kannattaa siis pysyä kuulolla ja tilata uutiskirjeemme. 

Tilaa uutiskirjeemme tästä: 

  Yleisesti vuoden 2022 sisustustrendeistä

  Tiivistetysti sanottuna päätrendit vuonna 2022 ovat kestäväkehitys, luonto ja luonnonmateriaalit, pyöreät muodot sekä ripaus retroa. Linja jatkuu siis hyvin tämän vuoden linjoilla.

  Kestäväkehitys

  Kestäväkehitys ja luonnonmateriaalit ovat jo muutamia vuosia olleet aallon harjalla. Materiaalivaihtoehtoja on koko ajan enemmän ja tuotteiden valmistus- ja myyntiprosessit ovat entistä läpinäkyvämmät myös kuluttajille. Myös käsityönä tehdyt esineet ovat nyt arvossaan. Ajatus siitä, että ostetaan kerran ja laadukasta ja monesti myös kotimaista on nyt vahvempi kuin koskaan. Tähän sisältyy myös tietynlaista nostalgiaa ja halua omistaa esineitä, joihin on myös tunneside.

  sisustustrendit 2022 kestäväkehitys

  Luonnonmateriaalit ja luonto

  Koska viime vuosina olemme joutuneet olemaan kotona entistä enemmän, siellä halutaan nyt viihtyä ja siihen panostetaan entistä enemmän. Nyt keskitytään luomaan sisätiloja, jotka ovat kodikkaita ja materiaaleiltaan turvallisia ja terveellisiä. Tiloissa käytetään nyt materiaaleja, jotka eivät sisällä haitallisia VOC -päästöjä. Sisustusmateriaaleissa suositaan vesipohjaisia tuotteita öljypohjaisten sijasta sekä luonnonmateriaaleja, kuten puuta, luonnonkiveä, savi- ja kalkkipohjaisia sisustusmaaleja ja -laasteja sekä mm. korkkia. Luonto on meille arvokas ja se saa myös näkyä sisustuksessa. Viherkasveja tuodaan nyt osaksi sisustusta ja vihreä näkyy myös monina eri sävyinä tulevan vuoden trendiväreissä. Tuodaan luonto sisälle.

  sisustustrendit 2022 luonnonmateriaalit
  sisustustrendit 2022 pyöreät muodot

  Pyöreät muodot ja toiminnallisuus

  Pyöreät muodot sisustuksessa näkyvät myös vuonna 2022. Pyöreät muodot ja kaarevat linjat yhdistettynä monikäyttöisiin huonekaluihin sekä erilaisiin tekstuureihin luovat koteihin nyt haettua pehmeyttä ja luonnollista ilmettä. Kodista halutaan tehdä turvasatama, jossa on hyvä olla. Toisaalta pandemia on myös muuttanut kodin funktioita merkittävästi. Kotona tehdään nyt myös töitä, siellä harrastetaan, tehdään entistä enemmän ruokaa ja se toimii myös eräänlaisena viihdekeskuksena. Pandemia ja ilmastotietoisuus ovat muuttaneet ajatuksiamme kodista, mutta myös korostaneet yleisesti elämän laatua ja elämän hidastamista.

  Retro

  70 -luku näkyy edelleen sisustuksessa. Tähän liittyvät mm. rottinkikalusteet ja maanläheiset värit, kuten poltettu okra ja sammaleen vihreä. Sisustus seuraa yleensä muotitrendejä ja sieltä saamme nyt lisäksi ripauksen 90 -lukua. Tähän liittyvät vahvat värit, kuten violetti ja tumma pinkki, graffiti -tyylisiä tauluja ja jopa neonkylttejä.

  Messinki

  Messinki on taas suosiossa. Sitä nähdään valaisimissa, nupeissa ja erilaisina yksityiskohtina sisustuksessa. Myös muut kullan sävyiset metallit, kuten samppanjakulta ja mattapronssi ovat myös suosittuja. Metallipinnat ovat kuitenkin nyt mieluimmin mattoja kuin kiiltäviä.

  Minimalismi

  Minimalismi säilyttää paikkansa. Siinä keskitytään ”enemmän on vähemmän” periaatteeseen ja toiminnallisuuteen. Käytetään yksinkertaisia, mutta toiminnallisia huonekaluja ja vain muutamaa materiaalia. Puulla on merkittävä rooli minimalistisissa sisustuksissa. Värisävyt ovat neutraaleja ja kuviollisia materiaaleja ei yleensä käytetä lainkaan. Tähän liittyy edelleen muodissa oleva  Japandi -tyyli, joka on yhdistelmä skandinaavista toiminnallisuutta ja japanilaista minimalismia.

  sisustustrendit 2022 japanda minimalismi

  Värit 2022

  Pantone sekä monet kansainväliset maaliyhtiöt ovat julkaisseet viimeisen kuukauden aikana trendivärinsä vuodelle 2022. Tässä alla muutamia peruslinjoja, joista ensi vuoden väritrendit koostuvat. 

  Vihreät

  trendivärit 2022 vihreät
  trendivärit 2022 oliviin vihreät

  Luonto ja luonnonmukaisuus näkyy myös väreissä. Vihreä on ollut jo muutaman vuoden hyvin suosittu ja tämä jatkuu edelleen. Vuonna 2022 vihreän sävyt ovat murretumpia kuin aiemmin. Oliivin vihreä ja sen eri asteet löytyvät väripaleteista. Lisäksi utuiset vihreät taitettuna harmaalla tai sinisellä tulevat nyt vahvasti. Hyvin seesteisiä ja nostalgisia sävyjä.

  Beiget

  Trendivärit 2022 beiget

  Beigen eri sävyt toimivat loistavana taustana tummemmille sävyille. Erityisesti vaaleat beigen sävy taittavat nyt hieman keltaiseen. Lisäksi meidän suomalaisten rakastama greige pysyy eli beigestä löytyy myös mutaan ja harmaaseen taittuvia sävyjä. 

  Oranssi

  trendivärit 2022 oranssi miljöö

  Oranssi ja okran sävyt näkyvät väripaletissa poltetun auringon sävyinä, mutta myös taitettuna aavistuksen punaiseen sekä hennompana ja hieman utuisena korallin sävynä. Nämä toimivat hyvinä aksenttiväreinä, tuoden lämpöä neutraaliin väripalettiin. 

  trendivärit 2022 oranssit

  Ruskeat

  trendivärit 2022 ruskeat

  Ruskeat tulevat taas! Ruskeita löytyy nyt tummasta suklaan ruskeasta toffeen ja kanelin sävyisiin ruskeisiin. Ruskeat tuovat lämpöä ja sopivat hyvin muiden neutraalien sävyjen kanssa. Myös ruskeat ovat saaneet inspiraationsa luonnosta ja kestävästä kehityksestä. Ne liittyvät myös taiteen ja käsillä tekemisen  arvostukseen. 

  Sininen ja harmaat

  Sininen tulee pysymään suosittuna.  Puhdas taivaan sininen tulee klassisen tumman sinisen rinnalle. Tällä halutaan tuoda esille vapautta, optimismia sekä puhdasta ilmaa rankan korona-ajan jälkeen. Sininen taittuu nyt myös petroolin eri asteisiin. Samanlainen hieman utuinen ja nostalginen tunnelma toistuu sinisissä kuten vihreissäkin.

  Neutraaleilla harmailla on myös paikkansa ensi vuoden sävyissä. Näitä nähdään sekä hyvin tummana, lähes mustana että perusharmaana.

  trendivärit 2022 sininen

  Värit tuovat lämpöä sisustukseen

  Kuten olemme jo nähneet muutamana viime vuonna, värien käyttö on nyt suositumpaa kuin pitkään aikaan, myös suomalaisessa sisustuksessa. Enää ei maalata kaikkea valkoiseksi tai harmaaksi. Olen aina ihmetellyt, miksi me täällä Suomessa haluamme sisätilojen olevan valkoisia ja harmaita, kun meillä varsinkin talviaikana on jo riittävän harmaata ulkona. Ihanat, lämpimät luonnonsävyt sopivat sisätiloihin loistavasti ja mikä onkaan ihanampaa kuin käpertyä harmaan sateisena päivänä vaikka lämpimän oranssin sävyiseen huoneeseen ja nauttia vaikka takkatulen loimusta. Ensi vuoden värit ovat hyvin maanläheisiä. Mitä luonnollisempia sävyt ovat, sitä paremmin ne kestävät myös aikaa. Ja onhan se aina edullisempaa ja helpompaa maalata seinä kuin vaihtaa esimerkiksi sohva. Joten nyt vain rohkeasti valitsemaan seinälle oma suosikkisi ensi vuoden sävyistä! 

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *