WC-tilan muutosprojekti vaiheittain – kuvat ennen ja jälkeen

wc-muutos mikrosementillä jälkeen kuva

Päätin avata hieman meidän uudessa showroomissa tekemäämme remonttia. Ero ennen ja jälkeen kuvien välillä on suuri! Tokihan tämä vaati paljon työtä ja välillä lähti nämä diy -projektit hieman käsistä.

Uusi tilamme oli aiemmin seurakunnan iltapäiväkerhon käytössä, joten käytännöllisyys oli näissä tiloissa ollut tärkeämpää kuin se, miltä ne näyttivät.

wc -tila ennen
wc remontti

WC-remontin aloitus 

Ensimmäinen homma oli poistaa tilasta kaikki kalusteet. Jäljelle jäi vain vesivaraaja ja paljaat seinät ja lattia.

Seuraavaksi alkoi seinien tasoitus ja kaikkien pintojen maalipesu. Päätimme myös rakentaa kotelon vesivaraajan ja sen mittarin ympärille. Kotelossa tuli huomioida, että pitää päästä lukemaan vesimittaria ja vesivaraajaa huoltamaan tarvittaessa. Varaajan oikealle puolelle rakennettiin siis seinäke, joka vesivaraajan jälkeen kapenee. Näin saatiin tilaa hieman lisää wc-istuimelle.

Oveksi aukon kohdalle suunniteltiin magneeteilla oleva ovi, joka voidaan tarvittaessa nostaa pois, jotta pääsy varaajalle olisi helppo. Oven materiaali jätettiin vielä avoimeksi tässä vaiheessa.

kotelon rakentaminen wc
Mikrosementin asennus

Deco-Cire mikrosementti seinäpinnoille

Seinät ja kotelon sivuseinä päätettiin pinnoittaa samalla materiaalilla. Materiaaliksi valikoitui Deco-Cire mikrosementti ja siitä tehty erikoisväri, joka on aavistuksen vihertävä hiekan sävy. Deco-Cire mikrosementti soveltuu märkätiloihin ja sen saumattomuus tekee siitä helposti puhdistettavan.

Deco-Cire mikrosementin asennus vie noin 1,5 viikkoa kaikkine kuivumisaikoineen. Homma aloitetaan tartuntaprimerin telaamisella pinnalle. Sen jälkeen itse mikrosementtiä tulee yleensä kolme kerrosta ja ensimmäiseen kerrokseen laitetaan lasikuituverkko.Kun mikrosementin pinta on valmis, sen annettaan kuivua vähintään neljä päivää ennen lakkausta. Seinäpinnoissa käytetään Ilma lakkaa, joka on yksikomponenttinen ja telataan pinnalle kolme kertaa. Lakkauksen pystyy tekemään yhden päivän aikana.

 

Katon maalaus

Katto usein unohdetaan remonttisuunnittelussa tai päädytään tekemään kattopanelointi. Tilaan saa hyvin erilaisen tunnelman, kun sama sävy tai jopa materiaali jatkuu myös kattopinnalle. WC:n katto maalattiin Deco-Ciren sävyyn sävytetyllä Rivedil Silk Paint maalilla. Tämä on hyvin tekstiilimäinen pinnaltaan ja täysin matta. Lopputulos on siis hyvin eleetön.

wc-tilan katto Silk Paint

Yksityiskohdat tee-se-itse projekteina

Tässä kohtaa työmäärä sitten lisääntyi reilusti. Päätimme toteuttaa muutamia ideoita hyödyntämällä kierrätystä ja käsityötä.

Uusi allastaso tehtiin Ikean Kallax hyllyköstä. Löysin kahvipaketin hinnalla noudettavan hyllykön netistä. Hyllykkö puhdistettiin perusteellisesti ja pohjaprimeroitiin, jotta saatiin hyvä tarttuvuus pintaan tuleville laasteille.

hylly
allaskaapin pinnoitus
allaskaapin pinnoitus

Allastasosta haluttiin ulkoreunoilta suora, mutta hyllyjen sisäpinnat muotoiltiin kaareviksi. Muotoilu tehtiin liimaamalla sisäkulmiin muotoillut Finnfoam palat sekä verkottamalla ne. Sen jälkeen kaikki hyllykön pinnat käsiteltiin ja muotoiltiin halutunlaisiksi saneerauslaastilla.

Sovitimme keskeneräisen allastason tulevalle paikalleen, jotta saimme merkattua siihen kaikki putkien paikat ym. Teimme kaikki tarvittavat reiät tasoon ja sitten olikin jo pinnoituksen vuoro.

Deco-Cire mikrosementille on oma tartuntaprimer Quartz Tiles primer. Telasimme sen ensin pintaan. Sen jälkeen allastaso pinnoitettiin normaaliin tapaan kolmella kerroksella mikrosementtiä. Käytimme myös tässä samaa sävyä kuin seinissä.

Lopuksi koko allastaso viimeisteltiin Ilma lakalla, jotta se kestää kosteutta ja helppo puhdistaa. Yksikomponenttinen Ilma lakka soveltui tähän hyvin, koska pöytätason päätimme tehdä puusta. Hyllykkö itsessään ei siis tulisi olemaan vedelle alttiina.

Hyllykön päälle leikattiin sopivan kokoinen tuppeen sahattu tammitaso, joka öljyttiin vedenkestäväksi.

 

allaskaapin mittaus
Allaskaappi mikrosementillä
tuppeensahattu tammi allastaso ikea hacks

Vesivaraajan kotelon ovi 

Seuraavaksi mietimme kotelon oven materiaalia. Halusimme siihen jotain erikoisempaa ja joka sopisi hyvin allastason tammen kanssa. WC-tilan pinnat ovat varsin vähäeleiset ja sävyt hyvin neutraaleja, joten haluttiin jotain mielenkiintoista. Ja vanha oppihan on, että korosta sitä mitä et voi piilottaa.

jokiruoko-ovi

Lopulta päädyimme käyttämään hyväksemme Tierrafino sarjan ruokomattoa. Ruokomattoja käytettään yleensä savilaastien kanssa. Rullassa on siis ruokoja sidottuna toisiinsa metallilangalla niin, että ne muodostavat mattomaisen pinnan.

Tämä projekti veikin sitten runsaasti aikaa, koska jokainen käyttämämme ruoko piti leikata ensin matosta irti ja sen jälkeen oikean kokoiseksi oviaukon kehykseen. Kehys maalattiin mustaksi ja ruokojen kiinnittämiseen käytettiin mustaa liimaa.

Lopputulos on riittävän tiheä, jotta ruokojen läpi ei näe varaajaa ym. putkia kotelon sisällä.Omasta mielestäni tämä oli kyllä vaivan arvoinen.

kotelon ovi ruokolla
ruokomatto ovena
ruoko-ovi kotelossa
Rivedil sabluuna
sabluunatekniikka mikrosementillä
mikrosementin asennus sabluunan kanssa

WC-tilan lattian pinnoitus Deco-Cire mikrosementillä sabluunatekniikalla

Lattia pinnoitettiin myös Deco-Cire mikrosementillä. Sävyksi valittiin seinän sävy, mutta noin 30 % tummempana. Koska lattiaan tulee valo suoraan, tulee sävyn olla aavistuksen tummempi, jotta se näyttää samalta kuin seinät. Lattiaan tehtiin normaalit mikrosementtikerrokset ja ennen lakkausta teimme pintaan kohokuvion sabluunalla. Käytimme Rivedil sarjan isoa sabluunaa, jonka koko on 50 x 93 cm ja kuvio muistuttaa marokkolaisia laattoja.

Sabluunoiden kanssa kannattaa homma aloittaa aina hyvällä suunnittelulla ja laskea, kuinka kuvio menee parhaiten haluttuun tilaan. Mittasimme siis tarkasti kaikki ja käytimme laseria apuna, jotta kuvio pysyy suorassa.

Kuvioon käytimme Deco-Cire mkrosementistä Fine versiota, joka on hienojakoisempi ja sileämpi kuin normaali mikrosementti. Näin saimme kerroksesta hyvin ohuen. Sävyksi valittiin selvästi vaaleampi sävy kuin lattia. Lopputuloksena on siis laattapintaa muistuttava kuvio, jossa on noin alle 1 mm kohouma. Tämä on vielä helppo puhdistaa, eikä kuvioon tai sen reunoihin jää lika helposti kiinni.

Tämä toi tilaan hieman lisäeloa ja valoisuutta.

Lopuksi lattia lakattiin EcoStar kaksikomponenttisella lakalla, joka on lattiapinnoille tarkoitettu lakka.

Mikrosementtilattia
Mikrosementtilattia sabluunalla
Lähikuva sabluunalla tehdystä mikrosementtilattiasta
mikrosementti wc-tilassa
wc mikrosementillä

Kalusteasennukset ja viimeistelyt

Sitten olikin vuorossa kalusteiden laitto paikalleen ja putkimiehen vierailu. Lopuksi vielä listoitus.

Allastason hyllyt toimivat säilytystilana niin pyyhkeille kuin wc-papereillekin. WC-paperiteline sekä –harja ovat valkoiset kuten allaskin. Nämä ovat tuotteet löytyivät Fink yrityksen valikoimasta. Pidän erityisesti näiden yksinkertaisesta ja pelkistetystä ulkonäöstä. Tuotteita saa mustana, beigenä sekä valkoisena. Myös näitä voi ostaa kauttamme.

Kustannuksista:

Koska tämä projekti sisälsi paljon tee-se-itse kokeiluja ja teimme kaiken paitsi putkityöt itse, on hyvin vaikeata arvioida työn kustannusta.

Materiaalien osalta voidaan eritellä ainakin seuraavat:

  •  Katon Rivedil Silk Paint  noin 65 € ( sisältää primerin ja maalin noin 4 m2)   
  • Seinien ja allastason Deco-Cire mikrosementti noin 900 € ( noin 16 m2)     
  • Lattian Deco-Cire mikrosementti noin 250 € ( noin 3 m2, sisältää myös   vaaleamman sabluunan kanssa käytetyn Fine materiaalin.                       
  •  Rivedil sabluuna SR018  60 € 
  •  Tierrafino ruokomatto noin 10 € ( 1-2 m2)                                     
  • Fink wc-paperiteline 75 €                                                                   
  •  Fink wc-harjateline 105 €

Toivottavasti tämä remonttitarina antoi ideoita ja vinkkejä. 

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *